U bent hier

Veelgestelde vragen COVID

Waar en wanneer kan ik een afname voor een COVID PCR test laten uitvoeren?

U kan hiervoor terecht op het laboratorium na het maken van een afspraak (011702700). De afnames gebeuren van maandag tot vrijdag tussen 11.00u en 13.00u

Doet het labo COVID PCR afnames in het kader van een reisattest bij vertrek naar het buitenland?

U kan hiervoor terecht op het laboratorium na het maken van een afspraak (011 702700).

Breng in ieder geval naast een mutualiteitsklever zeker ook uw telefoonnummer, e-mailadres en CARD-ID van uw identiteitskaart mee.

Doet het labo afnames voor een COVID PCR test bij terugkomen uit oranje/rode zone?

Neen, voor een afname bij terugkomst uit een oranje/rode zone, wendt u zicht tot uw huisarts voor een afname van uw COVID PCR test.

Welke voorzorgen moet ik nemen voor een afname van de COVID PCR test in jullie laboratorium?

U dient asymptomatisch te zijn (geen koorts, geen hoest…) en u mag niet in contact zijn geweest met een COVID-positief persoon. U betreedt het labo met een mondmasker, u ontsmet uw handen en houdt 1.5m afstand van alle andere patiënten.

Is een aanvraagformulier van een arts nodig voor een afname van de COVID PCR test?

Er is altijd een aanvraagformulier van een arts vereist, behalve voor een reisattest bij vertrek naar het buitenland.

Wat moet ik doen met de code van 16 karakters die ik via SMS op mijn GSM heb ontvangen?

Deze code krijgt u bij terugkeer uit een oranje/ronde zone. U dient dan contact op te nemen met uw huisarts voor een afname van een COVID PCR test. Uw arts zal deze code op het aanvraagformulier noteren dewelke nodig is voor de terugbetaling van uw COVID PCR test.

Wanneer en hoe weet ik het resultaat van mijn COVID PCR test?

Het laboratorium streeft naar een antwoordtijd binnen 48u. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij een enorme toename van het aantal aanvragen door een stijging van het aantal infecties, is het mogelijk dat resultaten toch vertraging oplopen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor resultaten die later gekend zijn.

Indien u uw e-mailadres doorgeeft aan de arts, dan kan u, mits toestemming van de arts, uw resultaat zelf consulteren. U zal eerst een e-mail ontvangen met een logincode. Daarmee kan u dan, samen met uw rijksregisternummer, uw resultaat opzoeken op het webportaal van de patiënten. Het heeft geen zin het laboratorium te bellen indien het resultaat nog niet zichtbaar is want de verzending van het resultaat gebeurt ogenblikkelijk na de validatie van het resultaat in het laboratorium.

In de andere gevallen (bv. geen e-mail) neemt u best eerst contact op met uw huisarts.

Wordt de COVID PCR test dagelijks uitgevoerd?

De COVID PCR test wordt dagelijks uitgevoerd van maandag tot zaterdag.

Waar kan ik richtlijnen vinden per land voor vertrek naar het buitenland?

Deze kan u terugvinden op de website van de FOD buitenlandse zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl

Hoeveel kost een COVID PCR test?

Indien uw arts op uw aanvraagformulier aangeeft dat u aan de gevalsdefinitie voldoet, wordt de COVID PCR test volledig terugbetaald door de mutualiteit.

In alle andere gevallen bedraagt de kostprijs van een COVID PCR test 46,81 euro.

Hoe gebeurt de betaling van mijn COVID PCR test?

Indien U voldoet aan de voorwaarden van Sciensano voor terugbetaling (zorgverlener, bewoner rusthuis, typische symptomen, hoog-risico contact, enz. ...) en de aanvraag is via een arts verlopen, dan betaalt U niets. De test wordt volledig door de mutualiteit terugbetaald. Indien U niet voldoet (bv internationale reis) dan zal de factuur U opgestuurd worden via post, mail of Zoomit.

U kan hiervoor terecht op het laboratorium na het maken van een afspraak (011 702700).

Breng in ieder geval naast een mutualiteitsklever zeker ook uw telefoonnummer, e-mailadres en CARD-ID van uw identiteitskaart mee.