U bent hier

Terugbetaling NIPT vanaf 01/07/2017

14-06-2017
De NIPT spoort niet elke chromosomale afwijking op

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block heeft besloten dat vanaf 1 juli 2017 de Niet‑Invasieve Prenatale Test (NIPT) terugbetaald zal worden voor alle zwangere vrouwen vanaf de 12e zwangerschapsweek, met een maximum van 8.68 euro remgeld voor de niet-voorkeursgerechtigden (normaal actieven). Hiervoor wordt een bedrag van 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Volgend op dit besluit werden berichten via de media uitgestuurd die beweren dat de NIPT uitgevoerd in genetische centra van universitaire ziekenhuizen beter zou zijn dan deze van private laboratoria. Deze informatie is totaal ongenuanceerd en verkeerd!

In onze laboratoria wordt gebruik gemaakt van de internationaal gevalideerde Harmony-test van Ariosa die met een zeer hoge positieve predicatieve waarde het syndroom van Down (trisomie 21), het syndroom van Edward (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13) opspoort. Uitgevoerd bij meer dan 200.000 patiënten is de NIPT Harmony momenteel, wetenschappelijk gezien, de meest gedocumenteerde en gevalideerde test op de markt.

Verschillende genetische centra van universitaire ziekenhuizen bieden een NIPT aan die home made is. Deze testen zijn intussen ook ruim gevalideerd en worden zelfs ook in andere landen gebruikt.
We moeten wel in gedachte houden dat elke test zijn eigen gevoeligheid en specificiteit heeft, hoewel die bij alle methoden zeer hoog zijn.
Verschillende testen analyseren het foetaal DNA op een verschillende manier, en dit heeft bijgedragen tot de verwarring en foute voorstelling die door de media is gecreëerd.
De meeste testen hebben exclusiecriteria (situaties waarbij hun gebruik wordt afgeraden zoals obesitas, tweelingzwangerschappen enz.) en die zijn voor elke test anders. De Harmony-test kan vanaf 10 weken zwangerschap uitgevoerd worden, ook bij ivf en tweelingzwangerschappen.
Het is derhalve aangewezen dat alle centra hun resultaten (juist/onjuist) registreren zodat er in de toekomst een beter inzicht zal zijn in de specifieke eigenschappen van elke test.

De berichten laten bovendien uitschijnen dat de NIPT van genetische centra àlle chromosomale afwijkingen opspoort. Deze bewering is onjuist en geeft valse verwachtingen! Zij sporen eveneens alleen de trisomieën 21, 18 en 13 op.

De terugbetaling is voorzien voor de detectie van trisomie 21. Hiervoor is de Harmony-test momenteel de meest gevalideerde test op de markt en dus zeker een betrouwbare keuze. In de toekomst zullen ongetwijfeld meer chromosomale afwijkingen opgespoord kunnen worden, maar daarvoor zijn de huidig beschikbare testen nog niet geschikt.