U bent hier

Citraatbuizen correct vullen

20-06-2016

Bij de ingebruikname van onze nieuwe stollingsanalyser en -reagens, hebben we het belang van een correcte vulling van de citraatbuisjes uitgelegd.
We herhalen hieronder nog eens deze tips.
Tevens is gebleken dat in de maand van de vervaldatum het vacuüm in de citraatbuizen reeds is gedaald. We bevelen dan ook aan die buizen niet meer te gebruiken.

Vullen van citraatbuizen


Het optimale vulvolume wordt op de citraatbuizen gemarkeerd met een zwart driehoekje. Belangrijk bij citraatbuizen is om steeds tot aan de vulmarkering te vullen (10% tolerantie).

Oorzaken van ondervulling

  • Oorzaak nr. 1 is het gebruik van vleugelnaalden. Gebruik bij bloedafname met vleugelnaalden 2 buizen en gooi steeds de eerste buis weg: ontluchting van het darmpje van de vleugelnaald geeft nl. een verlies aan vacuüm van 0.5 tot 0.8 mL.
  • Gebruik van dunnere naalden (zwart of groen) vermindert het debiet, wees geduldig tot de volledige buis zich gevuld heeft.

Oplossing


Tijdens de bloedafname kan men de buis uit de naaldhouder nemen (loskoppelen), vertikaal houden voor optische volumecontrole en indien ondervuld, dezelfde buis terug in de holder plaatsen om verder te laten vullen.
Indien de buis zich niet verder vult, probeer dan een nieuwe bloedname en gebruik DEZELFDE buis (er is nog vacuüm). 2 buizen die maar half gevuld zijn, zijn waardeloos.