U bent hier

Afname sperma

Maak eerst een afspraak

Richtlijnen voor een spermastaal van goede kwaliteit.

Volgt u onderstaande richtlijnen niet, dan is het resultaat van de analyse onbetrouwbaar.

  1. Vasectomie en fertiliteit enkel mogelijk op afspraak, deze kan u maken via het algemeen telefoonnummer van het laboratorium. Afspraak enkel mogelijk in de week, niet op zaterdag.

  2. Gebruik enkel het potje dat door het laboratorium of uw arts ter beschikking gesteld werd. Gebruik van andere potjes maakt de meting onbetrouwbaar.

  3. Zorg dat u seksueel onthouden bent 3 tot 5 dagen voor het onderzoek. Een langere of kortere periode van onthouding is niet optimaal. Indien het sperma-onderzoek meermaals dient te gebeuren, hou dan telkenmale dezelfde abstinentieperiode aan.

  4. Urineer.

  5. Was grondig uw handen en uw genitale zone met water en zeep. Spoel de zeep af  en droog  goed af met een verse handdoek.

  6. Wek een spermastaal op door masturbatie. In geen enkel geval mag u een condoom gebruiken of voorafgaande betrekkingen hebben.

  7. Vang het spermastaal rechtstreeks en volledig op in het  potje.

  8. Sluit het potje goed af.

  9. Bezorg het staal binnen het uur aan het labo (niet in een prikcentrum afgeven). Intussen houdt u het staal op lichaamstemperatuur (onder trui, oksel, in broekzak).

  10. U kan na overleg ook gebruik maken van de  afnamemogelijkheid in het labo: zo worden temperatuurschommelingen vermeden en is de tijd tussen afname en analyse gecontroleerd.

Bij vasectomiecontrole: enkel volledige stalen insturen, 3 maanden na de ingreep en na minstens 20 ejaculaties.

Richtlijnen staalafname patiënt: sperma V6 - 20170117